In de kijker

Signum Invenio Webserver

De beste kennis doe je op door het zelf te maken. In 1999 ben ik begonnen met het maken van VB6 Cliënt-server toepassingen om binnen bedrijfsomgevingen applicaties te maken die deels gebruik maakten van resources binnen het LAN, het intranet en het internet.

Vooral in de vroege jaren van het internet was het een traag fenomeen en nog helemaal niet geschikt om webaps en dergelijke voor te maken en te ontsluiten voor je bedrijf. Ook was het aanbieden van webservices een dure aangelegenheid in de vorm van een blade ergens in een rack van een datacenter.

Ik vond dat IIS een dure hobby was en te veel beperkingen had met betrekking tot toegang tot het file systeem, Samba verbindingen, API’s of programmeer omgevingen. Dan maar zelf in elkaar zetten was mijn conclusie. Dat resulteerde in Signum Invenio Webserver en flink wat hands-on Cliënt-server kennis en skills.

Een custom versie gemaakt for CMIM uit 2014

De multi client core (PI) van deze server heb ik ontwikkeld met VB6 rond 1999 inclusief de active script engine PIASe (PI Active Script engine), een VBA aangestuurd en op ASP lijkend script mechanisme maar dan zonder de limitaties die ASP toen ter tijd kende. Een paar jaar later, rond 2001 heb ik er een user interface en een IDE om de core heen geprogrammeerd. Het resultaat was een nifty programmeerbaar HTTP servertje dat gewoon op de desktop of in de tray draaide en waarmee je jezelf total loss kon experimenteren.

Het is een open source project dat voor het laatst is onderhouden begin 2006 met wat performance patches en staat online in de repository van SourceForge. In 2014 heb ik nog een aangepaste versie gemaakt voor een klant die specifieke proxy en mailservices nodig had voor hun business. Al met al staat dit programma meer dan 20 jaar op de plank en kent vele toepassingen.

Als u nog helemaal in VB6 zit dan is dit ongetwijfeld een leuk project om de tanden in te zetten. Ik verleen geen ondersteuning en service meer voor de versie die in de repo van SourceForge staat, het dient voor mij slechts als een item op mijn curriculum vitae. De fork’s die specifiek zijn gemaakt voor mijn cliënten worden uiteraard wel onderhouden en zijn niet publiekelijk beschikbaar.

67460 regels voor de echte source crunchers om te analyseren.

De installatie draait goed op Windows 8 en 10. Wel moet u opletten dat met name VText.dll (er zit een ingebouwde speech synthesizer in) naar de SysWOW64 map wordt gekopieerd en met RegSvr32 wordt geregistreerd.

Workflow van een fork’ed versie (config/IDE/Systeem management/Reporting).

De introductie (html) is hier te vinden:

http://signuminvenio.sourceforge.net/

De downloads van de broncode en oudere installers vind u in de repository van SourceForge:

https://sourceforge.net/projects/signuminvenio/

De laatste forked versie

Ik heb, gezien de bijgewerkte patches die voor latere versies zijn uitgerold, een nieuwe fork en definitieve installatie van het programma gemaakt. Deze installatie bevat alleen het programma en geen broncode. Indien u de broncode wilt downloaden kunt u de deze link aanklikken. De web-help van de SourceForge versie is vervangen door een aantal PDF bestanden (100+ pagina’s documentatie) die u ook in de Windows programma-map van de server kunt terugvinden (C:\Program Files (x86)\Sanghalung HTTP Server).

Documenatie:

https://www.sanghalung.com/SL Server 4 Configuring the server.pdf

https://www.sanghalung.com/SL Server 4 User manual.pdf

https://www.sanghalung.com/SL Server 4 Programming Reference.pdf

Het programma (MSI installer):

https://www.sanghalung.com/SLSRV_4_0_4.msi