Samenstelling maken

Sanghalung’s Nutriënten rekenaar

En samenstelling is een verzameling producten waarover u de nutriënt gehaltes wilt berekenen en optimaliseren. Dat kan een dagdieet zijn van een cliënt maar ook een recept wat u maakt in de keuken van uw bedrijf.

Nieuw werkblad maken

Druk op de knop “Nieuw werkblad” om een nieuw werkblad te maken.

Druk op de knop “Toon volledige workflow” om alle panelen zichtbaar te maken.

Producten toevoegen

Typ in het tekstvak “Zoeken” van het paneel “Producten” (blauw) de tekst “aard kruim” en druk op de knop “Stel zoekfilter in”. De zoekfunctie zoekt naar alle producten waarin de woorden “aard” en/of “kruim” voorkomen.

Druk op de knop “Voeg product toe aan samenstelling” om “Aardappelen kruimig…” (product code 2747) toe te voegen aan de lijst in het paneel “Samenstelling”.

Zoek op dezelfde wijze naar de term “sperzi” en selecteer “Bonen sperzie-rauw” (product code 50) en voeg deze toe aan de samenstelling door op de knop “Voeg product toe aan samenstelling” te drukken.

Als laatste product zoekt u naar de term “bief” en voegt u “Runderbiefstuk rauw” (product code 1400) toe aan de samenstelling.

Om alle producten te tonen in het paneel “Producten” drukt u op de knop “Zoekfilter uitzetten”.

Hoeveelheden invoeren

Als alles goed is gegaan ziet u nu in het paneel “Samenstelling” de drie geselecteerde producten uit het “Producten” paneel staan.

Selecteer in het paneel “Samenstelling” de kolom “HvUsr” op de eerste regel. In deze kolom kunt u de hoeveelheid van het product in grammen invoeren. De code “HvUsr” staat voor “Ingevoerde hoeveelheid van de gebruiker”.

Vul op de regel van “Aardappelen …” 150 gram in, Op de regel van “Bonen sperzi …” 100 gram in en op de regel “Runderbiefstuk …” 120 gram in.

Druk op de knop “Alles selecteren” om alle producten in het paneel “Samenstelling” te selecteren zodat het totaal berekend kan worden in het paneel “Nutriënten” (paars).

Macronutriënten toevoegen

Druk op de knop “Toon volledige workflow” om alle panelen zichtbaar te maken.

Druk op de knop met het Sanghalung logo om het menu te openen.

Omdat we nu klaar zijn met het invoeren van producten voor deze samenstelling verbergen we het paneel “Producten” om wat meer ruimte te creëren voor de overige panelen. Klik op het menu item “Workflow” en vervolgens op het menu item “Splitter: Links” om het paneel “Producten” te verbergen.

In het paneel “Nutriënten” ziet u nu de som van de samenstelling. Wanneer u in het paneel “Samenstelling” een product aanklikt worden de hoeveelheden van dat individuele product getoond. Wanneer u meer dan 1 product selecteert wordt de som van de selectie getoond in het paneel “Nutriënten”.

Zoek in het paneel “Nutriënten” naar de term “gewicht”. Dit veld is geen nutriënt maar vertegenwoordigd het ingevoerde gewicht van de selectie. Dit veld is om rekenkundige redenen net zoals bijvoorbeeld “Energie” opgenomen in de lijst van nutriënten.

Voeg het gewicht toe aan de lijst in paneel “Macronutriënten”.

Herhaal de vorige stap en voeg op dezelfde manier “Energie” (nutriënt nummer 79), “Eiwit totaal” (nutriënt nummer 78) en “Vitamine C” (nutriënt nummer 124) toe.

In het paneel ” Macronutriënten” ziet u nu de zojuist toegevoegde nutriënten en alle nutriënten die u nog additioneel heeft toegevoegd.

U kunt nu de samenstelling opslaan en afdrukken. Vergeet niet voor het afdrukken alle producten in het paneel “Samenstelling” en alle nutriënten in het paneel “Macronutriënten” te selecteren.

Beschrijving kolommen

KolomOmschrijving
#Logisch regelnummer
Product codeNEVO product code
Nutriënt codeNEVO nutriënt code
OmschrijvingOmschrijving product of nutriënt
StHet aantal stuks
HvUsrHoeveelheid gewicht ingevoerd door gebruiker
HvUsrTHet aantal stuks X ingevoerd gewicht door de gebruiker
MinMinimaal gewicht (optimalisatie)
ActiefMinimaal gewicht actief toepassen (optimalisatie)
MaxMaximaal gewicht (optimalisatie)
ActiefMaximaal gewicht actief toepassen (optimalisatie)
HvOptHoeveelheid gewicht berekend door optimalisatie
HvOptTHet aantal stuks X berekend gewicht door optimalisatie
EenheidDe eenheid van product of nutriënt
HvAnaHoeveelheid van de gemeten analyse

Volgende pagina: Optimaliseren